دکتر مرتضی رجوعی در ویژهبرنامه بزرگداشت روز دانشجو که 21 آذرماه، با حضور ممتازین علمی و فرهنگی واحد خواهران در سالن همایشهای شهید سلیمانی دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) برگزار شد، کنشگری اجتماعی را مهمترین وظیفه امروز دانشجوی مؤمن و انقلابی برشمرد و گفت: فعالیتهای دانشجویی و کنشگری اجتماعی در محیط دانشگاه و بیرون از آن که در قالب کانونهای فرهنگی و انجمنهای علمی بهصورت فعالانه در حال انجام است، از یک فعالیت فوقبرنامه به یک ضرورت راهبردی برای تربیت نسل دانشجوی امروزی، تبدیل شده است.
کنشگری فعال اجتماعی، باهدف بازگرداندن تعادل اجتماعی
وی با بیان اینکه مفهوم تعادل از علم فیزیک وارد حوزههای مختلف علومانسانی از جمله اجتماعی، مدیریت، اقتصاد، روانشناسی و... شده است، توضیح داد: کنشگری فعال اجتماعی، باهدف بازگرداندن تعادل اجتماعی انجام میشود و دانشجویان باانرژیهای مثبتی که به جامعه میدهند، تلاش میکنند، در حوزههایی که فرایندهای اجتماعی از مسیر اصلی منحرف شده است، آن را به حالت تعادل باز گردانند.
دکتر رجوعی با تأکید بر ضرورت کنشگری فعال اجتماعی دانشجویان واحد خواهران در حوزه بانوان خاطرنشان کرد: برخی از حوزههای کنشگری اجتماعی مانند عدالتخواهی، استقلالطلبی و آزادیخواه مربوط بانوان یا آقایان نیست، بلکه عمومی است، اما حوزههای متعددی برای کنشگری فعال بانوان وجود دارد.
بحران کاهش جمعیت در کشور
وی موضوع ازدواج و فرزندآوری را یکی از حوزههای فرهنگی در کنشگری اجتماعی معرفی کرد و گفت: متأسفانه طی بازه زمانی ۱۰ساله روند کاهش جمعیت در کشور، جامعه ما را حالت تعادل خارج کرده است و پیشبینی میشود در سال 1430 نرخ مرگومیر با زادوولد برابر شودو در سال 1480، جمعیت ایران به 40 میلیون نفر کاهش یابد.
از این میزان جمعیت نیز از هر چهار نفر، دو نفر سالمند خواهند بود! یعنی نیمی از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند و این وضعیت عمیقاً نگرانکننده است.
رئیس دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) خطاب به دانشجویان ممتاز علمی و فرهنگی دانشگاه گفت: ما بهعنوان دانشجویان نخبه و کنشگران فعال اجتماعی چه نقشی را برای برگرداندن حالت تعادل در این حوزه میتوانیم ایفا کنیم؟
وی در ادامه خاطرنشان کرد: در حوزه اقتصادی موضوع اشتغال بانوان یکی از موضوعاتی است که کنشگری فعال اجتماعی بانوان، حایز اهمیت است.
به گفته دکتر رجوعی، از زمانی که واحد مستقل خواهران در دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) راهاندازی شد، یکی از دغدغههای مسئولین دانشگاه همواره این بوده است که باتوجهبه حضور دانشجویان در محیط تک جنسیتی، بعد از فراغت از تحصیل نقشآفرینی بانوان چگونه و در چه حوزههایی باید باشد؟
وی با اشاره به توانمندی زنان در بخش تفکر طراحی عنوان کرد: از جمله حوزههایی که بانوان میتوانند در حوزه اشتغال نقشآفرین باشند، صنایع خلاق فرهنگی است که قدرت تفکر طراحی در این حوزه بسیار راهگشاست.
همچنین توانمندسازی و سلامت بانوان و حقوق زنان را از دیگر حوزههای مناسب برای کنشگری فعال اجتماعی بانوان، میتوان نام برد.
تشخیص و اقدام؛ دو رکن اساسی کنشگری اجتماعی
این استاد دانشگاه تشخیص و اقدام را دو رکن اساسی در کنشگری فعال اجتماعی برشمرد و گفت: از دانشجویان بهعنوان قشر فرهیخته جامعه انتظار میرود تنها به بیان مشکلات اکتفا نکنند، بلکه مسائل و ریشههای مشکلات را شناسایی و با تیمسازی و شبکهسازی اقدام درست و بهموقع،انجام دهند.
وی با اشاره به ظرفیت کانونهای فرهنگی مانند همیاران سلامت، آرزوی لبخند، هلالاحمر و تشکل بسیج در واحد خواهران دانشگاه گفت: در طول سال توسط انجمنها و کانونهای فرهنگی، کنشگری فعال اجتماعی، در حال پیگیری است، لذا ضرورت دارد بهصورت جدیتر عرصههای مختلف برای کنش گری شناسایی و شاهد اتصال و ارتباط مستقیم و تنگاتنگ جامعه با دانشگاه، باشیم.
دکتر رجوعی اذعان کرد: تقویت ارتباط دانشگاه و جامعه، از طریق فعالیتهای دانشجویی، میتواند شکاف موجود بین آموزش عالی و نیازهای واقعی جامعه را کاهش دهد.
این پیوند راهبردی، فرصتهای ارزشمندی برای کاربرد عملی علوم دانشگاهی و حل مسائل واقعی جامعه فراهم میکند.
وی در پایان به دانشجویان ممتاز علمی و فرهنگی دانشگاه امام رضا(ع) توصیه کرد که در کنار تحصیل علم و دانش و کسب معرفت، خدمت اجتماعی نیز به جامعه ارائه کنید.
در ادامه این مراسم، با حضور اعضای هیئترئیسه دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع)، نمایندگان دانشجویان سؤالات، مشکلات و دغدغههای خود را در حوزههای مالی، پژوهش و فناوری، آموزش و.... بهصورت مستقیم از مسئولین پرسیدند.
پایانبخش این مراسم، تقدیر از برگزیدگان علمی کلیه گروههای آموزشی و دانشجویان فعالان فرهنگی بود.
نظر شما